|
32205 c.jpg
|
| 32205 c.jpg Rozmiar 44 KB |
Mistrz kuchni i autor wielu książek o tematyce kulinarnej Andrew Zimmern podróżuje po świecie w poszukiwaniu najdziwniejszych i najbardziej zaskakujących potraw.
Jego zdaniem najbardziej niezwykłe smaki lokalnych dań są nieodłącznym elementem kultury i zwyczajów danej społeczności. W każdym odcinku swojej podroży Andrew Zimmern próbuje najdziwniejszych lokalnych przysmaków charakterystycznych dla kraju, w którym się znajduje. Podczas pobytu w Wietnamie ma okazję spróbować potrawy z uszu świni, jedwabników oraz kawy Luvak. W USA w rejonie Zatoki Meksykańskiej na jego stole pojawiają się dania z wiewiórki i aligatora oraz móżdżek świni, w Ekwadorze rarytasem jest świnka morska z rożna. W swoim rodzinnym mieście Nowym Jorku Andrew próbuje kanapek z ozorkami, tartinek z bananami i sałatki z meduz. Na jego stole zawitają także bycze serca, haggis, czyli szkocka kaszanka, larwy z drzewa kokosowego, owsianka ze ślimaków, nos łosia, gotowane krowie kopyta, a także oczy owcy. Dzięki podroży z Andrew Zimmernem mamy szansę odkryć jak smakuje prawdziwy świat.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plsyriusz777.pev.pl
|
|
Cytat |
A lie has no legs - kłamstwo nie ma nóg. (kłamstwo ma krótkie nogi). (kłamstwo ma krótkie nogi) Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba /Podnoszą z ziemi przez uszanowanie Dla darów Nieba. . . Tęskno mi, Panie. . . Do kraju tego, gdzie winą jest duża Popsować gniazdo na gruszy bocanie, Bo wszystkim służą. . . Tęskno mi, Panie. . . Cyprian Norwid (1821 - 1883) Aby zło zatriumfowało, wystarczy, by dobry człowiek niczego nie robił. Edmund Burke (1729-1797) Esteta to człowiek pozbawiony wszelkiej wolności odbioru i sądu. Ferro ignique - żelazem i ogniem (ogniem i mieczem); taktyka podboju i palenia ziemi.
|
|